ReCom.org
Portal Page Forum Wiki Social Groups Scholarship Holders Infobase Site Map About
Go Back   ReCom.org > Forum > ReCom Cafe > The Business World

The Business World From the stock market to the old school barter system

Don't save money, buy gold instead

Reply
 
Thread Tools
nhling Male
Member
 
nhling's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 161
  #1 Old 11-06-2008 Default Don't save money, buy gold instead

--------- Forwarded message ----------

"Aku tak baca detail sangat... tapi sejak jadi unit trust consultant ni... aku tahu satu teori yg disebut RULE 72. Org ekonomi tahu benda ni.

Kalau nak tahu half value the money... guna rule ni bahagikan dengan inflasi rate. Skrg ni inflasi 4% >, 72/4 = 18. Meaning to say... dlm masa 18 tahun lagi value duit RM100 skrg akan jadi RM 50 18 tahun akan dtg.

Oleh itu, saving kita hendaklah cari yg dapat bagi return per year lebih besar drpd interest rate. Kalau saving dlm tbg haji 4.75% dgn interest rate 4%, dalam masa 18 tahun akan dtg, secara teori kita akan hanya ada keuntungan 0.75% shj.

OLEH itu juga simpan didalam instrumen yg bolh bagi return yg besar dan selamat."

"pasal financial planning tu, kau kata duit boleh simpan sampai 2nd & 3rd generation. Aku ragu2 sikit sbb apa yg aku tahu, pakar2 ekonomi dunia meramalkan akan berlaku krisis ekonomi yg teruk yg boleh hancurkan ekonomi kapitalis. (mereka bukan Tuhan tapi sekurang-kurangnya mereka ada fakta yg kukuh untuk sokong pendapat mereka. Pakar ekonomi Islam yg merujuk kepada Al-Quran dan hadis juga mengesahkan perkara ini pasti akan terjadi)

Bila ekonomi kapitalis collapse, kita tak boleh ambik duit dlm bank. Aku dengar ceramah Mr Matthias Chiang, bekas penasihat politik Tun Dr M. Dia kata ni pasti jadi dlm masa terdekat, 5 thn, tapi perkara ni tak mungkin dicakap dalam perhimpunan agung umno. Dia ni Christian Katolik yg anti-Zionis. Dia kemukakan bukti berupa kenyataan2 oleh penasihat2 Bush, professor di Havard dan Oxford, org2 kuat IMF, Bank Dunia dan segala sifu zionis. Mrk kata system ekonomi kapitalis akan collapse, keadaan dunia akan jadi lebih teruk daripada krisis ekonomi dunia 1930's. Mamat ni masih close dgn Tun Dr M dan tulis buku tajuk "FUTURE FASTFOWARD".

Aku juga jumpa Umar Vadillo yg terkenal di peringkat dunia kerana mengkaji system kapitalis. Aku pernah wawancara dia di Hotel Prince, KL masa dia dtg nak jumpa Tun Dr M. Dia kata system kapitalis memang dah nak hancur tak lama lagi. Jadi org sekarang beli duit emas yg dikeluarkan oleh syktnya beribupejabat di Dubai dan ada cawangan di Labuan. Dia kata kat aku, org Malaysia yang paling byk simpan duit emas dalam akaun syarikat dia ialah Dr M dan Pak Lah. Maknanya Dr M dan Pak Lah memang well prepared untuk hadapi kehancuran system kapitalis.

Seorang professor ekonomi di UIA, Prof Kamil ada tulis buku pasal masalah duit kertas dan duit dalam bentuk angka ni (duit elektronik). Dia kata duit dalam bentuk angka tu sebenarnya tak wujud pun dlm bank. Duit kertas yg kita simpan bawah bantal atau tabung di rumah pulak akan menyusut dan menyusut dengan teruk sekali nanti. RM1,000 hari ni tak boleh beli apa pun di masa depan. Terkejut aku baca penerangan dia pasal "money creation" oleh bank. Masalahnya, cerita pasal ni tak keluar pun dalam akhbar arus perdana Malaysia (i.e. berita harian, utusan, star, nst. Akhbar kita hanya memetik sebijik2 laporan CNN, BBC, CNBC, Reauters yang sebenarnya tak betul tu). Sekarang, ekonomi sudah teruk. Nak tahu teruk atau tidak, jangan tengok CNN, CNBC, Reauters dan sebagainya. Media macam ni tak akan cakap perkara yg benar. Tapi bacalah akhbar2 eksklusif utk geng2 Zionis spt Herald, Weekly Commentator, Jerusalem Post, etc. Akhbar ni boleh di access via internet. Media mcm ni dibaca oleh sifu-sifu zionis. Aku kemudian buat research sikit2 pasal money meltdown melalui internet. Lepas tu, aku buat research pasal kekayaan dalam Islam. Aku dapat tahu kekayaan sebenar ialah :-

1. tanah (lebih baik tanah tepi sungai atau yg ada air mengalir berdekatannya)

2. emas dan perak

Mengejutkan, sekarang ini emas lah yang sedang dikumpul oleh zionis. Rezab emas terbesar berada di US dan Europe. Nak ambil emas, mereka tukarkan kepada negara lain dgn duit kertas. Harus diingat geng2 Zionis itu lah juga yg memiliki bank. (Sila rujuk buku2 atau rencana internet mengenai sejarah dan asal usul bank)

Sudahnya, kita semua satu dunia, simpan duit kertas yg menurut pakar ekonomi tak akan bernilai di kemudian hari. (RUJUK RENCANA2 VIA INTERNET DI BAWAH TOPIC "THE DEATH OF MONEY) Yg bernilai ialah emas, minyak dan kemudiannya air bersih. (kerana air akan tercemar dengan teruk di masa depan. BBC pada tahun 2001 melaporkan bahawa air Sea of Galilee (sebuah tasik sebenarnya) di Palestin sedang surut dan tidak ada tanda2 akan pasang semula. Saintis buat kiraan dalam 50 tahun lagi tak ada setitik air pun di situ. Middle East dan Zionis akan bercakaran kerana air pulak! Separuh kedua abad ini adalah era "haus kerana tidak ada air" dan "bergelap kerana tiada minyak" menurut kata penganalisis dunia).

Tahun lepas, aku attend seminar nuclear di hotel renaissance. Seorang pakar Jepun kata minyak dlm bumi ni hanya bertahan utk 30 tahun saja. Lepas tu, aku tanya Tan Sri Penasihat Sains Negara, "Tan Sri, apa kita nak buat sebab kita tak ada polisi tenaga nuklear?" Dia jawab, "no comment. You kena tanya menteri." Aku call pejabat menteri, menteri lak pergi US. Masa tu aku tengah tulis rencana mengenai polisi tenaga nuclear Malaysia sebagai persediaan hadapi kekurangan minyak.

Aku juga pernah wawancara seorang ahli korporat yg juga kawan baik atau mungkin juga kroni kepada Tun Dr M. Datuk ni mengaku dia tak simpan duit kertas dlm bank, tapi simpan duit emas. Keuntungan yg dia dapat daripada aktiviti perniagaan pulak dibahagi-bahagikan pada org miskin. 'I don't keep money," macam tu lah dia kata kat aku. Lepas aku wawancara dia, dia bagi hadiah kat aku tiga buah buku berkaitan duit kertas dan kaitannya dengan RIBA (FAEDAH BANK). Buku tu menerangkan bahawa RIBA (FAEDAH BANK), duit kertas dan duit elektronik akan dengan sendirinya jadi penyebab kepada kehancuran system ekonomi kapitalis nanti. Bukti dah ada depan mata iaitu krisis ekonomi Asia 1997 angkara George Soros dulu. Datuk tu kata dia tengah kaji Al- Quran dan dpt tahu apa erti kekayaan yg sebenar. Bila baca surah Yusuf, dia terkejut dan baru tahu kita semua kena simpan MAKANAN, bukannya DUIT KERTAS or DUIT ELEKTRONIK. Mengejutkan juga bila dapat tahu, US sekarang, selain emas dan minyak, sedang MENYIMPAN MAKANAN SEBERAPA BANYAK YG BOLEH! Duit kertas dan duit elektronik pulak dilambakkan ke negara lain di mana tiga per empat daripada dolar sekarang sedang berligar2 di luar US dan sedang menunggu masa untuk collapse. (rujuk rencana2 mengenai krisis dolar Amerika).

Di sini aku petik sikit beberapa kenyataan :-

MD IMF, Rodrigo de Rato, "We believe such a large imbalance of growing indebtedness by the US is a risk not only for the US economy, but for the world economy.

Bob Mc Teer, Presiden Reserve Bank of Dallas "over time there is only one direction for the dollar to go - lower".

Warren buffet, pemain saham terkenal dunia kata : "we view them as TIME BOMBS both for the parties that deal in them and the economic system."

Paul Volker, bekas pengerusi Federal Reserve Board, "we have a 75% chance of a crisis within 5 years".

Aku sekadar nak berkongsi pengetahuan dan mencetuskan pemikiran sahaja. Apa pun kau fikir pasal maklumat aku ni, terpulang lah. Wallahualam

************************************************** ******************


This mail has been circulating in the internet lately and I wonder how much truth is there in it. One thing in this mail which kept my attention is the prophecy that the capitalist market is going to crash and the money in this world will lose it's value. I can understand the price of commodity is rising faster than ever and the money might be devalued in the future. But I don't believe the fact that we must put all our energy on buying/saving the gold. I wonder even if we have lots of gold in the future, how are we going to use if not by changing those gold into money. Please voice your opinion.
nhling is offline   Reply With Quote
Zeroth
Senior Member
 
Zeroth's Avatar
 
Join Date: May 2004
Posts: 1,055
  #2 Old 11-06-2008 Default

capitalist markets do crash and did crash before i believe.

I don't believe putting all our money in buying gold helps. The price of gold shifts together with the market as well, and it may well drop faster than the currency does, who knows?

Furthermore, if everyone tries to buy gold at the same time, demand of gold will shift compared to the supply, hence price of gold increases. This is perhaps one of the reason why this email is circulating.
__________________
A journey of a thousand steps begin with the first step.. But then.. there's 999 steps more to go..
Blog: http://waysiong.blogspot.com
Flickr: http://www.flickr.com/photos/alexkoh
Zeroth is offline   Reply With Quote
vseehua
The Student
Administrator
 
vseehua's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 5,883
  #3 Old 11-06-2008 Default

I doubt the authencity of the claims in the mail. From what I can read, it's just yet another hate mail going agains the jews and their riches.

Reading the trends over the past few decades, the price of Gold had risen considerably against the USD over the last few years, while rising under the rate of inflation during the 20s till the early 60s. While it is a relatively safe method of preserving the value of your money, it's not going to earn you more of them, factoring in the costs of storage and security.

Then again, i doubt the capitalist system is going to collapse just like that. Even if the mighty US falls, others will pick up the pieces and continue the system. Unless of course, some people in the communist Russia managed to take over the world, and installed a communist government to the world. At this stage, even your gold will be worthless (to be taken by the state "for the good of the people")
__________________
"Never argue with an idiot (or a troll)… they’ll just drag you down to their level and beat you to a pulp with their experience." -Internet 1:1

It is always good to be naive, for when we cease to be naive, it is the end of life as we know it!

Check out our ReCom wiki!
Do contribute by writing or editing the existing articles so that everyone now and in the future can benefit from it!
vseehua is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to vseehua For This Useful Post:
nhling Male
Member
 
nhling's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 161
  #4 Old 11-06-2008 Default

That's what I thought too. If the capitalist system is gone, how are we going to exchange our things? It' s impossible for us to use barter system. Thanks to you guys for making the right sense out of this senseless mail.
nhling is offline   Reply With Quote
bluez_aspic
Slightly Senior Member
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 682
  #5 Old 11-06-2008 Default

There is some truth to the mail (even if it's augmented with mumbo jumbo) - though it is not the capitalist system (capitalism is good because it provides economic freedom, and alternatives are usually much worse), but the fiat money system which is at fault here.

I might elaborate later, but for now here are some links on how the monetary and banking system actually works:

Money, Banking and the Federal Reserve
http://video.google.com/videoplay?do...10540567002553

Fiat Currencies and the Collapse of the Dollar
http://www.dollarcollapse.com/faq/

The view that fiat currencies would eventually collapse has been circulating for a while (Goh Keng Swee had already expressed such views back in the 80s) - though it would have been gaining greater currency (haha) recently with the rampant inflation and America's astronomical debt. If that happens, you can forget about the gold because there will be blood on the streets.
bluez_aspic is offline   Reply With Quote
vseehua
The Student
Administrator
 
vseehua's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 5,883
  #6 Old 11-06-2008 Default

Quote:
Originally Posted by bluez_aspic View Post
Fiat Currencies and the Collapse of the Dollar
http://www.dollarcollapse.com/faq/
couldn't help it but...

"Remember remember the 5th of November..."
__________________
"Never argue with an idiot (or a troll)… they’ll just drag you down to their level and beat you to a pulp with their experience." -Internet 1:1

It is always good to be naive, for when we cease to be naive, it is the end of life as we know it!

Check out our ReCom wiki!
Do contribute by writing or editing the existing articles so that everyone now and in the future can benefit from it!
vseehua is offline   Reply With Quote
bluez_aspic
Slightly Senior Member
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 682
  #7 Old 11-06-2008 Default

Personally I'm reminded of Cassandra - "the ancient Greek prophetess who was granted the power of foresight by the gods, with but a single limitation: that none would ever heed her warnings". Much easier to go with the preppy mainstream. How many of us would be willing to share Cassandra's fate anyway.
bluez_aspic is offline   Reply With Quote
Al-Bert
Member
 
Al-Bert's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 439
  #8 Old 13-06-2008 Default

Not being optimistic about the further hike of gold price ( since it has been rising lots the past few years )..

For silver, if you did check the historical chart of its price, you would notice its uprising trend. Hence I believe that silver price would soar in near future and would perceive an investment in silver as something low risk and profitable...
__________________
In a mad world, only the mad are sane.
Al-Bert is offline   Reply With Quote
Xon
lazy bunny
Administrator
 
Xon's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 1,520
  #9 Old 13-06-2008 Default

i believe in "bubbles theory"
__________________
往者不可谏,来者犹可追。尔俸尔禄,民脂民膏,下民易虐,上天难欺。

Federation of Malaysia is formed by Sarawak, North Borneo, Malaya (and Singapore) by 16 Sept 1963. It has nothing to do with 31 Aug 1957. Just saying.

Last edited by Xon; 14-06-2008 at 12:42 PM. Reason: edit spelling
Xon is offline   Reply With Quote
Al-Bert
Member
 
Al-Bert's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 439
  #10 Old 14-06-2008 Default

Quote:
Originally Posted by Xon View Post
i believe in "bubbles theorem"
Investing in stock is like pouring beer, you wouldn't find it exciting if there's no arising of bubbles in your cup!
__________________
In a mad world, only the mad are sane.
Al-Bert is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Gold & Silver Investment jeremiah The Business World 0 01-02-2007 08:46 PM
Personal Money Mag - MAKING MONEY ON THE NET shangzheng The Business World 1 30-10-2005 05:46 PM
How do i save a whole website? wild_card_my Hardware and Software Issues 4 17-06-2005 07:54 PM
Save the Last Dance PeiWen Social and Entertainment Corner 8 19-04-2005 06:56 AM


All times are GMT +8. The time now is 04:12 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.6
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.

ReCom stands for Reborn Community. It has no affiliation with other organizations that may share the same name. The views expressed in this website solely represent the authors point of view and do not necessarily reflect the views of ReCom Anchors and other ReCom users.


 

Page generated in 0.12046 seconds with 17 queries